Menu:

Recent Entries

Categories

Generalna [5]
auto djelovi [2]
auto kozmetika [3]

Links

Generalna

Syndicate

RSS 0.90
RSS 1.0
RSS 2.0
Atom 0.3

Auto tepisi po mjeri su idealno rješenje za svaki automobil

autodjelovi | 14 Novembar, 2017 08:47

 


U današnje vrijeme, kada je automobilska industrija na dosta visokom nivou, pažnja se ne posvećuje samo automobilu i dodatnoj opremi, već i detaljima kao što su auto tepisi. To su zahtjevi tržišta, na koji su proizvođači reagirali na način da se često prilikom kupnje automobila dobije set auto tepiha. Na njima se često nalazi i sam logo proizvođača pa ujedno služi i kao reklama. Međutim, ti auto tepisi su često lošije kvalitete pa će ih biti potrebno zamjeniti. Prilikom kupnje novih, možda su auto tepisi po mjeri odlično rješenje.


Odaberite mjeru  i materijal svojih auto tepiha


Osim što ćete kupiti auto tepihe po mjeri, dobro je obratiti pažnju i na različite vrste koje se razlikuju po materijalu od kojih su izrađeni. Možete birati između tekstilnih i gumenih auto tepiha i iako svaki od tih materijala ima svoje prednosti i mane, važno je odabrati onaj koji je prikladan za vas i koji odgovara vašim potrebama.

 

 


Gumeni auto tepisi po mjeri su mnogima prvi izbor zbog jednostavnosti čišćenja koji taj materijal pruža. Lako ih je, ako se nakupe mrvice hrane, samo protresti, a ako dođe do prolijevanja tekućine, takvi auto tepisi ne upijaju prolivenu tekućinu pa se sve može prebrisati s dobro upijajućom krpom.


Tekstilni auto tepisi po mjeri zahtijevaju upotrebu usisavača kako bi se uklonile mrvice, a ponekad i pranje, ako je riječ o nekoj većoj mrlji i prolivenoj tekućini koja ostavlja mrlju i loš miris. Međutim, tekstilni auto tepisi po mjeri pružaju određenu udobnost i šarm vašem automobilu koji oni gumeni  ne bi mogli. Također, s obzirom da je riječ o tekstilu, rjeđi su slučajevi u kojima se širi loš miris zbog kupljenih auto tepiha izrađenih od gume lošije kvalitete. Treba pripraziti da su i ti tekstilni auto tepisi po mjeri kvalitetni, odnosno da nisu izrađeni od materijala iznimno loše kvalitete jer bi inače mogli imati problema s održavanjem.


Auto tepisi po mjeri na tržištu


Ponuda auto tepiha po mjeri danas je dosta velika te ćete zasigurno moći pronaći nešto što odgovara baš vama.Osim u specijaliziranim trgovinama autodijelovima, auto tepisi po mjeri se mogu i naručiti u nekim tvrtkama koje se bave njihovom izradom. Međutim, ako kupujete one već gotove, obzirom da je riječ o auto tepisima po mjeri, potražite pomoć stručnjaka i prije kupnje se dobro informirajte.


Posted in Generalna . Dodaj komentar: (0). Trekbekovi:(0). Permalink

Ventilator

autodjelovi | 12 Decembar, 2016 06:43

Čuli smo svi da je glavna stvar u dobrom održavanju, odnosno čuvanju limenog ljubimca, paziti na optimalnu temperaturu motora dok radi. Laički gledano, zvuči jednostavno, samo treba pustiti auto da radi i lagano krenuti u vožnju. Ipak, sa tehničke strane to nije nimalo jednostavno, a da bi sve radilo bezprijekorno, čitav rashladni sustav automobila je osmišljen dosta komplicirano. Ovom prilikom ćemo se osvrnuti na jedan, na prvu, jednostavan dio, koji ima jako važnu ulogu - to je ventilator hlađenja.

Sistem hlađenja, pored mnogih drugih dijelova, ima i dobro poznati ventilator.

Ventilator je obično smješten sa prednje, ili stražnje strane radijatora, a glavna uloga mu je da u svakom trenutku, ovisno o potrebama, osigura zadovoljavajući protok zraka kroz radijator. Danas postoje i mnoge izvedbe ventilatora, pa ćemo spomenuti da možemo pronaći ventilatore na električni pogon ili ventilatore spojene direktno na motor putem takozvane Visko spojke. Koji god ventilator bio ugrađen, njegova funkcija je uvijek ista - da puše prema radijatoru, odnosno kroz hladnjak, kako se često i zove taj dio rashladnog sistema.

Zbog čega je potreban ventilator?

Logika nam govori da zrak struji samim tim što automobil putuje prema naprijed, pa se pitamo zbog čega je potreban ventilator? Zbog uvodnih rečenica, gdje smo objasnili potrebu za optimalnom temperaturom motora, logikom možemo zaključiti da automobil nije uvijek u pokretu, a isto tako se ne kreće uvijek istom brzinom, niti u istom pravcu. Ventilator ima ulogu da, u ovisnosti o raznim parametrima, takozvanim potrebma motora, daje onaj optimalni protok zraka, kako bi se kroz hladnjak što bolje izmijenila temperatura rashladne tekućine.

Ako za primjer uzmemo električni ventilator, onda njegov rad objašnjavamo - ventilator prima električni signal termoprekidača, koji u određenom trenutku može uključiti brzinu kojom se vrti rotor ventilatora. Time smo postigli željeni broj okretaja i jačinu strujanja, ovisno o potrebama matora.

Ukoliko želimo objasniti ventilator koji je fizički spojen na neku rotirajuću osovinu na motoru, putem Visko spojke, tada znamo da brzinu vrtnje određuje baš taj unutarnji mehanizam u Visko spojci. Ona se ponaša poput nekog automatskog mjenjača na motoru, samo što je ipak jednostavnije izvedena. Unutarnji dijelovi te spojke 'primaju' temperaturu iz hladnjaka te se fizički gibaju i na taj način daju jači otpor vrtnji, čime se postiže što veći broj okretaja samog ventilatora pa tako i učinkovitije hlađenje rashladne tekućine unutar hladnjaka. Opet smo dobili potrebni efekt, odnosno da se u slučaju veće temperature postiže veći broj okretaja ventilatora pa tako i bolji protok zraka kroz hladnjak. Sve to na kraju dovodi do učinkovitog hlađenja motora, i što bolje performanse uz neku teoretski propisanu potrošnju.

Da, dobro ste pročitali - rashladni sistem ima jako velik utjecaj na potrošnju vašeg limenog ljubimca.

Posted in Generalna . Dodaj komentar: (0). Trekbekovi:(0). Permalink

Mobilna auto kozmetika

autodjelovi | 07 Oktobar, 2015 13:49

Kako biste ustvarili bolji i ljepši izgled vašeg avtomobila, autokozmetika je prava stvar za vas. Pravo vrijeme za radove na vašem automobilu je posle kiše, i najbolje i posle zime.

 

Posted in Generalna, auto kozmetika . Dodaj komentar: (0). Trekbekovi:(0). Permalink

Blatobrani

autodjelovi | 07 Oktobar, 2015 13:15

Blatobrani su posebni okviri oko kotača. Oni sprečavaju da ostaci vode i blata ne udaraju u ostale dijelove automobila, ali niti u ostale sudionike u prometu. Starija vozila su uglavnom imala čelične blatobrane dok se u novija vozila danas uglavnom ugrađuju blatobrani od aluminija i plastike. S obzirom da lako hrđaju i da se na njima skuplja mnogo nečistoće, moramo im pridavati dosta pažnje.

 

 

 (Dalje)

Posted in Generalna, auto djelovi, auto kozmetika . Dodaj komentar: (0). Trekbekovi:(0). Permalink

Auto kozmetika

autodjelovi | 07 Oktobar, 2015 12:42

Auto kozmetika je naziv za razna kemijska sredstva koja se koriste prilikom održavanja automobila. Možemo je podijeliti u tri skupine: kozmetiku za vanjsko pranje, kozmetiku za unutarnje pranje te kozmetiku za gume i naplatke.

 

 (Dalje)

Posted in Generalna, auto djelovi, auto kozmetika . Dodaj komentar: (0). Trekbekovi:(0). Permalink